Heta källor och spektakulära vulkaner: Upptäck Island i höst

Vi reser till den spektakulära vulkanön Island som är full av naturupplevelser och kryddad med en spännande historia präglad av nordisk mytologi.

I början av oktober gör vi en efterlängtad resa till norra Island. Mellan Islands vackra glaciärer och vida kuster besöker vi pittoreska platser, promenerar längs vulkaner och badar i heta källor. På den här resan är Siglufjördur, Akureyri, Husavik, Myvatn och Diamantringen bara några av de många platser som vi kommer att besöka. Under ­resan njuter vi av såväl vacker natur och utflykter som god mat och trevligt sällskap. ­Välkommen att följa med!

I den lilla fiskestaden Siglufjördur fanns en stark sillindustri som exporterade till Sverige. Foto: Vulkanresor

Island 1–7 oktober 2024

Dag 1

Vi flyger med Icelandair från Köpenhamn och Stockholm till Keflavik på Island, där vår guide möter oss och visar oss till vår buss. Vi åker förbi ­Reykjavik och styr mot norra Island. Vi gör stopp på vägen, vid den pittoreska byn Reykholt, varmvattenkällan Deildartunguhver och vattenfallet Hraunfossar. Efter incheckning på Hotel Borgarnes blir det gemensam middag.

Dag 2

Efter frukost blir det ett stopp vid vulkanen Grabok innan vi äter lunch i Stadarskali eller på Blönduós och sedan far vidare mot Siglufjördur. Den lilla fiskestaden ligger i en smal fjord med samma namn som Islands kust. Staden växte upp kring sillindustrin som var mycket stark på 1940- och 1950-talen. Här jobbade flera tusen personer med att salta ner sill som gick i stora mängder till Sverige. Vi besöker stadens museum som visar hela historien om silläventyret på Island. Vi kommer att övernatta på Hotel Siglo som erbjuder vacker utsikt mot berg och hav och dessutom finns varma källbad, bubbelpool och bastu på hotellet. Gemensam middag på hotellet.

Valsafari är ett tillval under resan. Foto: Vulkanresor

Dag 3

Vi åker söderut förbi Olafsfördur via tunnlar mot Akureyri och till Husavik där vi bor två nätter. Då denna dag har många möjligheter till olika besök kommer guiden att lägga in stopp på lämpliga ställen. Vi bor på Fosshotel Husavik där vi intar våra middagar båda kvällarna.

Dag 4

För de som har bokat valsafarin lämnar båten hamn under morgonen. Resten av gruppen har möjlighet att besöka valmuseet. Därefter reser vi runt den så kallade Diamantringen med stopp på Ásbyrgi, ett naturfenomen som är utformat som en stor hästsko, Dettifoss, det största vattenfallet i Europa som kommer från Vatnajökull glaciären, och Namaskard, som är ett stort varmvattenområde, med flera bubblande lerpölar och pysande varmvatten från jordens inre. Vi kommer också ta ett bad i 36–40-gradigt vatten på Mývatn naturbad. Vi avslutar en innehållsrik dag med gemensam middag på Ice hotel Beraya Myvatn.

Husavik är en stad på norra Island. Härifrån utgår valsafari. Foto: Vulkanresor

Dag 5

Idag åker vi via Dimmuborgir, en märklig lavaformation, där vandrar vi runt en bit och sedan beger vi oss till det vackra vattenfallet Godafoss, innan vi fortsätter till Akureyri där vi ser oss runt i stan innan vi checkar in på Hotel KEA. Mellan september och april pulserar ofta spektakulära norrsken över Akureyri. Har vi tur får vi uppleva det under vårt besök.

Dag 6: Heta varmvattenkällor

Vi lämnar Akureyri och åker på höglandsvägen Kjölur där vi gör några stopp på vägen, som i Hveradalir där det finns en het källa med varmvatten året om. Därefter vidare mot det mäktiga vattenfallet Gullfoss och området vid Geysir. Då höglandsvägen kan vara stängd så har vi en annan väg i reserv som tar lika lång tid. Vi övernattar på Grand Hotel Reykjavik där vi äter vår sista middag för denna resa tillsammans.

Dag 7: Hemresa

Idag är det tidig frukost och hemresa då flygen går väldigt tidigt mot Stockholm och Köpenhamn.

I Hveradalir finns en källa med hett vatten året om. Foto: TT

Resefakta: Island hösten 2024

Avresa: 1 oktober 2024
Hemresa: 7 oktober 2024
Pris: 25 400 kr per person med del i dubbelrum

Allt detta ingår i priset:

  • 6 nätter del i dubbelrum på olika hotell
  • Frukost varje morgon
  • Sex 2–3-rättersmiddagar
  • Bussresor enligt program
  • Svensk guidning samt ­representant från Hemmets Journal/Icakuriren
  • Inträde till 3 museer
  • Inträde till Jardarbödin vid Myvatn

Tillägg:

  • Enkelrumstillägg: 4 595 kr
  • Valsafari, 980 kr per person, måste bokas i förväg.
  • Lunch betalas på plats vid varje lunchstopp

Så här bokar du:

Ring Vulkanresor på tel 08-612 43 70 eller e-post till info@vulkanresor.se

Vi reserverar oss för even­tuella program-, pris- och ­tid­tabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan ­Vulkanresor och Hemmets Journal/Icakuriren

Scroll to Top