Heta källor och spektakulära vulkaner: Upptäck Island i höst

Vi reser till den spektakulära vulkanön Island som är full av naturupplevelser och kryddad med en spännande historia präglad av nordisk mytologi.

I början av oktober gör vi en efterlängtad resa till norra Island. Mellan Islands vackra glaciärer och vida kuster besöker vi pittoreska platser, promenerar längs vulkaner och badar i heta källor. På den här resan är Siglufjördur, Akureyri, Husavik, Myvatn och Diamantringen bara några av de många platser som vi kommer att besöka. Under ­resan njuter vi av såväl vacker natur och utflykter som god mat och trevligt sällskap. ­Välkommen att följa med!

I den lilla fiskestaden Siglufjördur fanns en stark sillindustri som exporterade till Sverige. Foto: Vulkanresor

Island 2–8 oktober 2023

Dag 1: Mot norra Island

Vi flyger med Icelandair från Köpenhamn och Stockholm till Keflavik på Island, där vår guide möter oss och visar oss till vår buss. Vi åker förbi ­Reykjavik och styr mot norra Island. Vi gör stopp på vägen, till exempel vid en vulkan där de som vill kan gå en kort ­promenad. Sedan kommer vi fram till vårt första hotell som heter Laugarbakki. Efter incheckning äter vi en trevlig middag tillsammans och lär känna varandra lite mer.

Dag 2: Vi besöker fiskestaden Siglufjördur

Efter frukost och utcheckning går vår resa vidare mot Siglufjördur som är en liten fiskestad i en smal fjord med samma namn på Islands norra kust. Staden växte upp kring sillindustrin som var mycket stark på 1940- och 1950-talen. Här jobbade flera tusen personer med att salta ner sill som gick i stora mängder till Sverige. Vi besöker stadens museum som visar hela historien om silläventyret på Island. Vi kommer att övernatta på Hotel Siglo som erbjuder vacker utsikt mot berg och hav och dessutom finns varma källbad, bubbelpool och bastu på hotellet. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Valsafari är ett tillval under resan. Foto: Vulkanresor

Dag 3: Vulkaniska landskap

Vi reser vidare söderut förbi Olafsfördur och via tunnlar mot Akureyri och Myvatn där vi bor i två nätter. Myvatn är en grund sjö belägen i ett område med aktiv vulkanism på norra Island, inte långt från vulkanen Krafla. Sjön och de omgivande våtmarkerna utgör en livsmiljö för ett antal vattenfåglar, särskilt änder. Sjön skapades av ett stort basaltiskt lavautbrott för 2300 år sedan och det omgivande landskapet domineras av vulkaniska landformer. Då denna dag har många möjligheter till olika besök kommer guiden att lägga in stopp på lämpliga ställen. Vi bor på Berjaya Iceland Hotels där vi intar våra middagar båda kvällarna.

Dag 4: Husavik och Diamantringen

Idag reser vi först till Husavik som är känt för sin koppling till musik, film, natur samt valsafari. Därefter reser vi runt den så kallade Diamantringen med stopp på Ásbyrgi, ett naturfenomen som är utformat som en stor hästsko, Dettifoss, det största vattenfallet i Europa som kommer från Vatnajökull glaciären, och Namaskard, som är ett stort varmvattenområde, med flera bubblande lerpölar och pysande varmvatten från jordens inre. Vi kommer också ta ett bad i 36–40-gradigt vatten på Mývatn naturbad. Vi avslutar en innehållsrik dag med gemensam middag på vårt ­hotell.

Husavik är en stad på norra Island. Härifrån utgår valsafari. Foto: Vulkanresor

Dag 5: Vattenfall och valsafari

Idag åker vi via Dimmuborgir, en märklig lavaformation, där vandrar vi runt en bit och sedan beger vi oss till det vackra vattenfallet Godafoss, innan vi fortsätter till Akureyri där vi ser oss runt i stan innan vi checkar in på Hotel KEA. Här kan de som vill åka valsafari. Prata med guiden om att boka denna aktivitet o förväg. Du betalar på plats. Mellan september och april pulserar ofta spektakulära norrsken över Akureyri. Har vi tur får vi uppleva det under vårt besök.

Dag 6: Heta varmvattenkällor

Vi lämnar Akureyri och åker på höglandsvägen Kjölur där vi gör några stopp på vägen, som i Hveradalir där det finns en het källa med varmvatten året om. Därefter vidare mot det mäktiga vattenfallet Gullfoss och området vid Geysir. Då höglandsvägen kan vara stängd så har vi en annan väg i reserv som tar lika lång tid. Vi övernattar på Hotel Örk där vi äter vår sista middag för denna resa tillsammans.

Dag 7: Hemresa

Idag är det tidig frukost och hemresa då flygen går väldigt tidigt mot Stockholm och ­Köpenhamn.

I Hveradalir finns en källa med hett vatten året om. Foto: TT

Resefakta: Island hösten 2023

Avresa: 2 oktober 2023
Hemresa: 8 oktober 2023
Pris: 22 600 kr per person med del i dubbelrum

Allt detta ingår i priset:

  • 6 nätter del i dubbelrum på hotell
  • Frukost varje morgon
  • Sex 2–3-rättersmiddagar
  • Bussresor enligt program
  • Svensk guidning samt ­representant från Hemmets Journal/Icakuriren
  • Inträde till 3 muséer
  • Inträde till Jardarbödin vid Myvatn

Tillägg:

  • Enkelrumstillägg: 4 595 kr
  • Valsafari bokas och betalas på plats
  • Lunch betalas på plats vid varje lunchstopp

Så här bokar du:

Ring Vulkanresor på telefon 031-46 10 62 eller e-post till viglundur@vulkanresor.se

Vi reserverar oss för even­tuella program-, pris- och ­tid­tabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan ­Vulkanresor och Hemmets Journal/Icakuriren

Presenteras av:

Se hela reseprogrammet för 2023 här!

Scroll to Top