AVSLUTAD RESA: Höga kusten & Inlandsbanan: Ett oförglömligt äventyr i norr!

Världsarvet Höga kusten med Ådalen inleder resan. Med chartrad rälsbuss färdas vi sen på Inlandsbanan under tre dagar med besök i bland annat Kiruna, Jokkmokk och på ishotellet i Jukkasjärvi. Fantastiska naturupplevelser väntar!

Solen dröjer sig kvar sent på kvällarna i Midnattssolens land och resan innehåller det bästa av det mesta. Exempelvis fiskeläget Ulvöhamn som förknippas med surströmming och småskaliga salterier.

Vi besöker Kiruna där en unik stadsomvandling pågår. Vi får också en guidad visning av gruvan på LKAB:s Visitor center, 540 meter under jord. Det berömda ishotellet i Jukkasjärvi lockar besökare från hela världen.

I tre dagar har vi sedan vår egen rälsbuss som vi åker med från Kiruna till Vilhelmina. Längs vägen passerar vi Sveriges största kraftstation Harsprånget och i Jokkmokk gör vi ett besök på Ájtee samemuseum.

Ett stopp vid Polcirkeln är populärt liksom promenaden ut till Europas längsta fors, Storforsen, där vi ser och känner urkraften i vattenfallet. Det fina rallarmuseet i Moskosel och ett Inlandsbanemuseum i Sorsele, hinns också med.

Fatmomakke kyrkstad, vid foten av Marsfjället, är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige. Fatmomakke består av 80 kåtor, ­stugor, bodar och en fin kyrka med samiska förtecken. Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna vägar och har meterhöga snöväggar.

Missa inte detta oförglömliga äventyr!

Höga kusten & Inlandsbanan: Ett oförglömligt äventyr i norr!
Med egen chartrad rälsbuss, bara för vår grupp, färdas vi på Inlandsbanan under tre dagar.

Höga kusten & Inlandsbanan

Fåtal platser kvar: 9–15 juni

7–13 september

Fullbokat: 17–23 september 2022

Dag 1

Tåg från Stockholm till Sundsvall, varifrån vi fortsätter med egen buss mot Höga kusten via Härnösand till de sydöstra delarna av Ådalen. Bensträckare vid Sandöbron, där vi får ta del av historien om Ådalen 1931, innan vi åker till vårt hotell vid Högakustenbron. Välkomstmiddag.

Dag 2

Skuleskogens nationalpark. Möjlighet för vandring till utsiktsplatsen vid Nylandsrutens brant. Vi fortsätter sedan med båt från Ullånger till Ulvön Här får du en guidad visning av det vackra kapellet och får höra om surströmmingens historia på Ulvö Museum. Efter en gemensam lunch på Ulvö Värdshus får du egen tid att strosa omkring på den fina ön.. Båttur tillbaka till Ullånger, varifrån vi fortsätter längs en av Sveriges vackraste vägar förbi Norrfjällsviken, Nordingrå och Bönhamn innan vi åker till Umeå, där vi bor på centralt beläget hotell över natten.

Höga kusten & Inlandsbanan: Ett oförglömligt äventyr i norr!
Det finns stora chanser att se renar på vägen.

Dag 3

Tidig morgon tar vi tåget från Umeå till Sveriges nordligaste stad, Kiruna. På stadsrundtur i Kiruna bevittnar vi stadsomvandlingen och besöker Kiruna kyrka. Gemensam lunch innan vi fortsätter till Jukkasjärvi där vi kan se de konstnärliga rummen i Ishotellet samt besöker Jukkasjärvi kyrka. Sen eftermiddag anländer vi till vårt hotell, där vi också äter en gemensam middag.

Dag 4

Med buss gör vi ett studiebesök i gruvan. Lunch på egen hand innan vi går ombord på en chartrad rälsbuss som under tre dagar tar oss genom Lappland. Vi passerar Gällivare på väg mot Porjus. Över oändliga myrar passerar vi flera kraftstationer med spännande historia. Färden går vidare mot Jokkmokk.

Dag 5

Vi besöker fjäll- och samemuseet Ájtte, samt äter lunch. Vi stannar till vid Polcirkeln innan vi når ­Kåbdalis och Storforsen. ­Boende på ett vackert ­beläget hotell och gemensam middag.

Höga kusten & Inlandsbanan: Ett oförglömligt äventyr i norr!
En av Sveriges vackraste vägar tar oss förbi Norrfällsviken.

Dag 6

Vi fortsätter längs Inlandsbanan mot Vilhelmina via Arvidsjaur och gör uppehåll i Moskosel med sitt rallarmuseum. Här ges möjlighet att äta lunch, kanske prova pitepalt? Vi stannar i Sorsele och besöker ett inlandsbanemuseum. Stopp vid Trappstegsforsen innan vi når Saxnäsgården, där vi äter vår avskedsmiddag.

Dag 7

Vi besöker Fatmomakke kyrkstad vid foten av Marsfjället. Lunch i Gäddede innan vi fortsätter till Hällingsåfallet. Färden fortsätter längs Vildmarksvägen till Strömsund. Vi når sen Östersund och tar tåget tillbaka till Stockholm.

Höga kusten & Inlandsbanan: Ett oförglömligt äventyr i norr!
Höga kusten väntar med fantastiska naturupplevelser.

Resefakta 

Resdatum:

(Fåtal platser kvar)
Avresa 9 juni 2022
Hemresa 15 juni 2022

Avresa 7 september 2022
Hemresa 13 september 2022

(Fullbokat)
Avresa 17 september 2022
Hemresa 23 september 2022

 

Pris: 22 500 kr per person i delat dubbelrum

Avreseort: Stockholm. (Bor du längs vägen norrut ordnar vi biljett därifrån).

I priset ingår:

 • Tågresor enligt programmet.
 • Chartrad rälsbuss i tre dagar endast för vår grupp, med 60 sittplatser och gott om utrymme ombord.
 • Bussresor enligt programmet.
 • Inträde till Ishotellet i Jukkasjärvi.
 • Del i dubbelrum på hotell av bra standard enligt programmet.
 • Halvpension, frukost alla dagar (2–7) samt lunch eller middag dag 1–7.
 • Kunnig färdledning.

Tillägg:

 • Enkelrumstillägg: 2 200 kr
 • Måltider som inte nämns i programmet.
 • Måltidsdryck.
 • Avbeställningsskydd och ­reseförsäkring.

Boka så här: Ring Världens Resor 08-669 55 25 eller via hemsidan www.varldensresor.se/hemmetsjournal

Vid bokning får du övriga ­rese­villkor. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och ­tidtabelländringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Hemmets Journal och Världens Resor.

Scroll to Top