Tips för en lyckad smörgåstårta
- Se till att smörgåstårtan med fat får plats i kylen både på bredden och höjden. Beräkna ca 15 cm på höjden och att fatet med smörgåstårtan tar upp ett hyllplan i kylen.
- Låt gärna smörgåstårtan stå till sig några timmar i kyl eller till nästa dag, så blir den extra saftig. Du kan även göra fyllningen dag 1, lägga ihop tårtan dag 2 och bre på garneringskräm och garnera dag 3, då smörgåstårtan ska serveras.
Du behöver
-
8 bitar:
- 6 halvor Polarbröd Jubileumskaka ca 25 cm i diameter, ca 2 pkt Fyllning:
- 1 kilo räkor med skal, 400–500 g skalade
- 150 g kallrökt lax i skivor
- 20 g dill
- 40 g gräslök
- 1 rödlök
- 2 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- salt & peppar
- ev citronsaft Toppingkräm:
- 2 dl crème fraiche
- 300 g naturell Philadelphiaost
- 2 krm salt
- nymalen svartpeppar Garneringsförslag:
- 500 g räkor med skal, 200–300 g skalade
- 150 g kallrökt lax, ca 8 skivor i små rosor
- 1 gurka, skivad på längden och ihoprullad som rosor
- 1 rå gulbeta, skalad och tunt skivad
- 1 rå polkabeta, skalad och tunt skivad
- Ca 100 g kryddörter, ex ärtskott, dill, smörgåskrasse
Gör så här
Fyllning: Skala räkorna och hacka dem i mindre bitar. Skär bort fettet (det bruna) på laxen och skär i små bitar. Skölj och hacka örterna, skala och finhacka lök. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen, smaka av med salt, peppar och ev citronsaft och placera i kyl.
Toppingkräm: Rör ihop ingredienserna till toppingkrämen, vispa den inte.
Lägg ihop två brödhalvor på ett fat, så att de formar en rund botten. Lägg på hälften av fyllningen på det första brödlagret. Lägg på ett nytt lager bröd, gärna tvärs över skarven från de två första brödhalvorna. Lägg på resterande fyllning och sedan de två sista brödhalvorna ovanpå. Bre toppingkrämen ovanpå och runtom i ett jämnt lager.
Garnera smörgåstårtan med inspiration av våra förslag eller så som du vill ha den.