Du behöver

  • 4 st små päron
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 50 g pekannötter
  • 250 g färsk smördeg

Servera med vaniljglass eller grädde

Gör så här

1

Skala päronen, dela och ta bort kärnhusen. Låt sockret smälta på medelvärme i en mindre, ugnstålig stekpanna, utan att röra om, tills det är gyllene. Klicka ut smöret i små tärningar på sockret och värm tills smöret smält. Lyft pannan från värmen. Häll i nötterna så de är jämnt fördelade i pannan och lägg dit päronhalvorna med snittytan uppåt.

2

Skär smördegen rund, lite större än stekpannan. Lägg degen ovanpå päronen och tryck ner degen utefter kanten runt päronen med en sked eller liknande. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 20 minuter.

3

Ta ur ugnen och låt vila 2–3 minuter. Lägg ett fat ovanpå kakan och vänd runt så att kakan hamnar upp och ner med päronen uppåt. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.