Du behöver
- 800 g grytbitar av vilt
- 2 msk smör
- 1 msk mjöl
- 1 msk tomatpuré
- 4 msk balsamvinäger
- 1 tsk råströsocker
- 2 dl rött vin
- enbär
- lagerblad
- 1 st timjankvist
- 2 st schalottenlökar
- 2 st morötter
- 2 dl vatten
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
1
Stek köttet i lite smör i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Pudra över mjölet. Lägg över i en tjockbottnad gryta eller gjutjärn.
2
Vispa ur stekpannan med tomatpuré, balsamvinäger och socker. Häll på vinet. Låt puttra i ett par minuter. Häll vätskan över köttet. Lägg i enbär, lagerblad och timjan.
3
Skala och finhacka lök, morötter och rotselleri. Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg grönsakerna i grytan och häll i vattnet.
4
Låt puttra sakta i minst 1 timme tills köttet känns mört, men gärna betydligt längre än så, upp till 5–6 timmar på låg temperatur. Smaka av med salt och peppar.
Låt grytan koka sakta och länge, det vinner den på! Det går bra att tillaga rätten i en gryta på spisen, i ugnen eller i en croc-pot (slökokare). Jag har provat att låta den puttra i som mest 7 timmar på låg värme (80 grader) och det blev otroligt gott, så var inte rädd för att råka glömma den en stund!