Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- 13 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
2,5 dl äppelmos
1 dl strösocker
2 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt resten. Blanda i salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och rör i äppelmos, socker, kokos och vaniljsocker. Låt fyllningen stelna till i kyl under tiden degen jäser.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i tre bitar och kavla ut. Skär i fyrkanter, 8×8 cm. Lägg på en klick fyllning och vik in hörnen mot mitten och nyp ihop.
Lägg bullarna i formar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i 10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ljummet vatten med lite socker. Vid servering garneras bullarna med florsocker utrört i lite vatten.
Traditionell vetedeg och en smörig fyllning med äppelmos och kokos. Recept Moniqa Pettersson