Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 13 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g smör
2,5 dl äppelmos
1 dl strösocker
2 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt resten. Blanda i salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och blank.

2

Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

3

Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och rör i äppelmos, socker, kokos och vaniljsocker. Låt fyllningen stelna till i kyl under tiden degen jäser.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i tre bitar och kavla ut. Skär i fyrkanter, 8×8 cm. Lägg på en klick fyllning och vik in hörnen mot mitten och nyp ihop.

5

Lägg bullarna i formar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i 10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ljummet vatten med lite socker. Vid servering garneras bullarna med florsocker utrört i lite vatten.


Kommentar:
Traditionell vetedeg och en smörig fyllning med äppelmos och kokos. Recept Moniqa Pettersson