Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 st ägg
- 125 g smör
- 2 msk strösocker
- 0.5 tsk salt
- 10 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g smör rumsvarmt
0.5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 st äpplen 1-2 st
1 dl russin
Pensla med:
ägg
mandelspån
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör samman rumsvarmt smör, socker och kardemumma. Tvätta och riv äpplena grovt och krama ur vätskan.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40×30 cm. Bred på smörfyllningen och strö över rivet äpple och russin. Rulla ihop och skär i bitar.
Ställ med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i ca 8 minuter.
Här använder vi russin i stället för socker i fyllningen. Hacka gärna russinen för ännu mera sötma.