Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl kall mjölk
- 1 st ägg
- 1 msk strösocker
- 9 dl vetemjöl
- 250 g smör
Fyllning:
1 dl sötmandel skållad, skalad och mald
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
Pensling:
ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Blanda i ägg, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta 50×25 cm. Bred ut rumsvarmt smör över två tredjedelar av degen och inte ända ut i kanten. Vik degen i tre delar, börja med den delen utan smör.
Vrid degen en kvarts varv och upprepa kavling och vikning. Upprepa en gång till. Känns det som att smöret kryper ut, låt degen vila i kyl en stund.
Fyllning: Rör ihop mald mandel, smör, socker och kardemumma. Ta fram degen ur kylen. Dela den i två bitar. Kavla ut varje till en platta 50×25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop degen.
Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Klipp snitt ner i degen med 1 1/2 cm mellanrum. Vik snibbarna växelvis åt vänster och höger. Låt längderna jäsa övertäckta i 1 1/2 timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna. Glasera med florsocker utrört i vatten.