Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl kall mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 msk strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 250 g smör

Fyllning:

1 dl sötmandel skållad, skalad och mald
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Blanda i ägg, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta 50×25 cm. Bred ut rumsvarmt smör över två tredjedelar av degen och inte ända ut i kanten. Vik degen i tre delar, börja med den delen utan smör.

3

Vrid degen en kvarts varv och upprepa kavling och vikning. Upprepa en gång till. Känns det som att smöret kryper ut, låt degen vila i kyl en stund. 

4

Fyllning: Rör ihop mald mandel, smör, socker och kardemumma. Ta fram degen ur kylen. Dela den i två bitar. Kavla ut varje till en platta 50×25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop degen.

5

Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Klipp snitt ner i degen med 1 1/2 cm mellanrum. Vik snibbarna växelvis åt vänster och höger. Låt längderna jäsa övertäckta i 1 1/2 timme.

6

Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna. Glasera med florsocker utrört i vatten.