Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödsirap
  • 3 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 12 dl

Pensla med:

vatten eller mjölk

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i köksmaskin eller för hand i minst 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek, ca 1 timme.

2
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 16–20 bitar. Forma bitarna till bullar som kavlas eller plattas till med handen till ca 10 cm stora kakor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 40 minuter. Pensla med vatten eller mjölk. Grädda mitt i ugnen, 8–10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk. Bröden går att frysa.