Du behöver

  • 25 g smör
  • 0.5 dl farinsocker
  • 2 msk honung
  • 2.5 st päron
  • 1 dl valnötter
  • 125 g smör
  • 1.25 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl honung
  • 3 st ägg
  • 1 dl filmjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver

Ugn: 200°

10 bitar

Gör så här

1
Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Klä gärna bottnen med bakplåtspapper.

2
Smält smöret och rör i farinsocker och honung, och bred ut i formen.

3
Kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Lägg skivorna i ett vackert mönster i formen. Strö i valnötter mellan päronen.

4
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt honung och vispa två minuter. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Rör i filmjölk.

5
Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen, 1 timme och 10 minuter. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.