Du behöver
- 25 g smör
- 0.5 dl farinsocker
- 2 msk honung
- 2.5 st päron
- 1 dl valnötter
- 125 g smör
- 1.25 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl honung
- 3 st ägg
- 1 dl filmjölk
- 3.5 dl vetemjöl
- 1.5 tsk kardemumma
- 1 tsk bakpulver
Ugn: 200°
10 bitar
Gör så här
1
Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Klä gärna bottnen med bakplåtspapper.
2
Smält smöret och rör i farinsocker och honung, och bred ut i formen.
3
Kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Lägg skivorna i ett vackert mönster i formen. Strö i valnötter mellan päronen.
4
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt honung och vispa två minuter. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Rör i filmjölk.
5
Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen, 1 timme och 10 minuter. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.