Du behöver
- 12 g jäst
- 1.5 dl mjölk eller vatten
- 0.5 dl flytande fett
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk strösocker
- 2 msk havrekli
- 4 dl fullkornsvetemjöl
- ägg eller mjölk
- havrekli
Ugn: 250º
Gör så här
1
Rör ut jästen i den kalla vätskan. Tillsätt fett, salt, socker, havrekli och vetemjöl, och arbeta degen väl.
2
Ta upp degen på mjölat bord och rulla ut degen till en längd. Dela längden i åtta bitar och forma bitarna till bullar.
3
Lägg bullarna på en plåt, med bakplåtspapper, som ryms i kylen. Lägg en plastpåse om och knyt till. Låt stå i kylskåpet över natten.
4
Sätt på ugnen. Ta ut plåten ur kylen. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk, och strö på kli. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter.