Du behöver

  • 12 g jäst
  • 1.5 dl mjölk eller vatten
  • 0.5 dl flytande fett
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk strösocker
  • 2 msk havrekli
  • 4 dl fullkornsvetemjöl
  • ägg eller mjölk
  • havrekli

Ugn: 250º

Gör så här

1
Rör ut jästen i den kalla vätskan. Tillsätt fett, salt, socker, havrekli och vetemjöl, och arbeta degen väl.

2
Ta upp degen på mjölat bord och rulla ut degen till en längd. Dela längden i åtta bitar och forma bitarna till bullar.

3
Lägg bullarna på en plåt, med bakplåtspapper, som ryms i kylen. Lägg en plastpåse om och knyt till. Låt stå i kylskåpet över natten.

4
Sätt på ugnen. Ta ut plåten ur kylen. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk, och strö på kli. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter.