Du behöver

Dag 1:

2.5 dl rågkross
1 dl linfrö
1 msk salt
3.5 dl vatten

Dag 2:

50 g jäst
3.5 dl vatten
1.5 dl brödsirap
2 dl solrosfrön
3 dl grovt rågmjöl
6.5 dl vetemjöl

Ugn: 225°/175º

2 bröd

Gör så här

1
Dag 1: Blanda rågkross, linfrö och salt i en skål. Koka upp vattnet och häll i. Rör om och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

2
Dag 2: Smula ner jästen i en skål och lös upp den i kallt vatten. Rör ner i deg 1 tillsammans med sirap, solrosfrö och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet till en kladdig deg.

3
Smörj två brödformar och lägg ett bakplåtspapper i botten. Klicka i degen och låt jäsa i 1 timme. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 175°. Grädda i 1 timme och 15 minuter.