Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 12 dl vetemjöl special

Pensling:

ägg
sesamfrö och vallmofrö

Ugn: 250°/200º

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål och häll på det ljumma vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen väl, gärna i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i tre bitar och rulla ut till längder som är 50 cm. Fläta samman längderna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

4
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrö och sesamfrö. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i 25 minuter.