Du behöver
- 2 st matäpplen vi använde Belle de Boskoop
- 4 msk vatten
- 0.5 dl sötmandel drygt 30 g
- 0.5 dl flytande fett
- 2 msk rörsocker strö
- 1 st ägg delat i gula och vita
Ugn: 220º
Gör så här
1
Skölj äpplena och skär dem i fyra delar. Ta bort kärnhusen. Dela dem mitt itu och skär klyftorna i bitar tvärs över.
2
Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt vatten. Koka sakta till ett grovt mos, i ca 10 minuter.
3
Mal mandeln. Ställ ut formarna på en plåt och fördela moset i dem.
4
Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggulan och mandeln. Vispa vitan till ett fast skum och blanda ned i smeten.
5
Fördela mandelsmeten på äppelmoset. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Servera som dessert eller till en kopp te eller kaffe. Kan frysas.