Du behöver

  • 2 st matäpplen vi använde Belle de Boskoop
  • 4 msk vatten
  • 0.5 dl sötmandel drygt 30 g
  • 0.5 dl flytande fett
  • 2 msk rörsocker strö
  • 1 st ägg delat i gula och vita

Ugn: 220º

Gör så här

1
Skölj äpplena och skär dem i fyra delar. Ta bort kärnhusen. Dela dem mitt itu och skär klyftorna i bitar tvärs över.

2
Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt vatten. Koka sakta till ett grovt mos, i ca 10 minuter.

3
Mal mandeln. Ställ ut formarna på en plåt och fördela moset i dem.

4
Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggulan och mandeln. Vispa vitan till ett fast skum och blanda ned i smeten.

5
Fördela mandelsmeten på äppelmoset. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Servera som dessert eller till en kopp te eller kaffe. Kan frysas.