Du behöver

  • 25 g jäst
  • 50 g smör mjukt
  • 375 g tomater krossade
  • 2 msk sirap eller honung
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk basilika torkad
  • lantbrödsmjöl ca 9 dl 4 sädesslag

Pensling och dekoration:

1 st ägg uppvispat
solroskärnor

Ugn: 225°

Det här behövs till ett brytbröd med 16 bullar:

Gör så här

1
Smula jästen i degbunken. Tillsätt tomatkross, klickar av smöret, vit sirap, salt, basilika och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer mjöl.

3
Rulla degen till en längd som delas i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg dem tätt tillsammans på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

4
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt det svalna på galler. Servera som brytbröd till sallad eller soppa.