Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör mjukt
- 375 g tomater krossade
- 2 msk sirap eller honung
- 1 tsk salt
- 2 tsk basilika torkad
- lantbrödsmjöl ca 9 dl 4 sädesslag
Pensling och dekoration:
1 st ägg uppvispat
solroskärnor
Ugn: 225°
Det här behövs till ett brytbröd med 16 bullar:
Gör så här
1
Smula jästen i degbunken. Tillsätt tomatkross, klickar av smöret, vit sirap, salt, basilika och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer mjöl.
3
Rulla degen till en längd som delas i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg dem tätt tillsammans på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
4
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt det svalna på galler. Servera som brytbröd till sallad eller soppa.