Du behöver
- 25 g jäst
- 6 dl vatten 37
- 0.5 dl olivolja
- 0.25 dl citronolivolja
- 1 tsk salt
- vetemjöl ca 15 dl special med fullkorn
- 2 dl svarta oliver urkärnade och grovhackade
- 1 msk flingsalt
Ugn: 250°–150°
Det här behövs till 1 bröd:
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Tillsätt oliverna och arbeta in dem. Låt degen jäsa, ca 2 timmar.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Kavla ut till en rektangel. Rulla sedan ihop degen till en rulle och vrid den några varv. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en hästsko. Skåra med en vass kniv och låt jäsa i 15 minuter.
3
Pensla degen med lite olivolja och strö över flingsaltet. Grädda brödet mitt i ugnen, ca 15 minuter. Sänk temperaturen till 150° och låt brödet gräddas ytterligare ca 20 minuter. Låt brödet svalna på bakgaller.