Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 dl lättmjölk
  • 2 dl filmjölk (0,5% fett)
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl fint
  • 2 dl kornmjöl
  • 2 dl vetemjöl samt 1 dl ytterligare under utbakningen
  • 1 tsk hjorthornssalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smält fettet och blanda det med mjölken och filmjölken. Låt degspadet bli fingervarmt innan du smular i jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt salt och de olika mjölsorterna tillsammans med hjorthornssaltet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.

3
Skrapa ned degen på mjölat bord och rulla ut fingertjocka längder, ca 16 cm långa. Forma till kringlor och låt dem jäsa på plåten i 20–30 minuter.

4
Grädda till lagom färg på mittfalsen, 10–12 minuter. Servera kringlorna precis som de är eller med smörgåsfett eller någon smaksatt ostmassa.


Kommentar:
Småländska kornkringlor fanns med i artikeln ”Annorlunda semester – utvandrarleden” i HJ nr 23/2008. I ursprungsreceptet ingår 1 dl socker, men du väljer själv hur söt deg du vill ha. I den här spalten föredrar vi att baka kringlorna utan socker.