Du behöver
- 25 g jäst
- 2.5 dl vatten 37
- 2 msk olivolja
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 7.5 dl vetemjöl
Fyllning:
250 g spenat fryst tinad
salt och peppar
150 g fetaost
50 g pinjenötter
Pensling:
ägg vatten
Ugn: 200°
Det här behövs till 1 fläta:
Gör så här
1
Smula jästen i en skål och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
2
Lägg spenaten i en sil och pressa ur vätskan. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, 37×33 cm. Strö över spenat och krydda med salt och peppar. Smula fetaosten över och strö sist över pinjenötter.
3
Rulla ihop från långsidan. Pensla med äggula vispad med 1 msk vatten. Dela rullen på längden men spara ett par centimeter i ena sidan.
4
Tryck ihop varje längd lätt så att inte fyllningen trillar ut. Sno längderna runt varandra. Lägg på plåt med bakpapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 20–25 minuter.