Du behöver

  • 1 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk råsocker strö eller sötningsmedel strö-
  • 1 krm salt
  • 50 g smör eller margarin i bitar
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 1.5 dl lättmjölk
  • 1 st ägg litet
  • 2 msk fett mjukt eller flytande
  • 2 msk sesamfrö
  • 0.5 dl sötmandel skållad, skalad och halverad
  • 1 msk mjölk (att pensla med)

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda mjölsorterna, sötningsmedlet och saltet i en bunke och finfördela fettet till en grynig massa.

2
Rör ut den smulade jästen med mjölken som du först har värmt till 37°. Vispa samman ägget med jästlösningen och tillsätt till mjölblandningen.

3
Arbeta degen smidig och låt den jäsa i den övertäckta bunken i ca 30 minuter. Skålla, skala och halvera mandeln.

4
Knåda degen på bordet, forma en bulle och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper där du har markerat en rundel på 26–27 cm i diameter. Kavla ut degen till markeringens storlek.

5
Blanda sesamfröna med fettet och bred på kakan. Garnera med mandeln och vik upp kanten 1/2 cm runt om. Låt jäsa i 20–30 minuter. Pensla kanten med mjölk.

6
Grädda kan mitt i ugnen i ca 20 minuter och låt kalna under bakduk.