Du behöver

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl vetekli (gärna kruskakli som innehåller 50% fibrer)
  • 3.5 dl kokande vatten
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 0.25 dl olja
  • 2.5 dl vatten
  • 0.5 msk salt
  • 1 tsk brödkrydda stött
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl och ev 1

Ugn: 175°

Gör så här

1
Mät upp rågmjöl och vetekli i en bunke och häll det kokande vattnet över (skållningen ger brödet extra arom). Täck över bunken med plastfolie och låt stå till nästa dag.

2
Rör ut den smulade jästen med oljan och det ljumma vattnet. Tillsätt salt, brödkrydda och den skållade degen. Arbeta ihop degen med grahams- och vetemjöl, och låt jäsa i bunken i ca 60 minuter.

3
Arbeta ihop degen och forma till en avlång lite bullig längd. Nagga med brödnagg eller gaffel och låt jäsa under bakduk ytterligare 1 timme.

4
Grädda brödet på andra falsen nerifrån i ca 60 minuter. Låt kallna i bakduk. Brödet kan frysas.