Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 4 dl vatten
- 2 dl filmjölk
- 1 tsk salt
- 0.5 dl farinsocker
- 6 dl rågflingor
- 9 dl vetemjöl
Pensling:
vatten
rågflingor
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt filmjölk, salt, farinsocker, rågflingor och det mesta av vetemjölet.
3
Arbeta degen väl tills den släppen skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord.
4
Dela i 30 bitar och rulla bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
5
Pensla med vatten och strö på rågflingor. Grädda i ca 10 minuter.