Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl vatten
  • 2 dl filmjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl farinsocker
  • 6 dl rågflingor
  • 9 dl vetemjöl

Pensling:

vatten
rågflingor

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.

2
Tillsätt filmjölk, salt, farinsocker, rågflingor och det mesta av vetemjölet.

3
Arbeta degen väl tills den släppen skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord.

4
Dela i 30 bitar och rulla bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.

5
Pensla med vatten och strö på rågflingor. Grädda i ca 10 minuter.