Du behöver
- 25 g jäst
- 2 dl mjölk
- 7.5 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- 0.5 dl strösocker
- 1 st ägg
Fyllning:
1 dl äppelmos
Fritering:
olja ca 8 dl
Garnering:
1 dl socker
1 tsk kanel
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt 2 dl av mjölet och rör ihop till en tunn smet. Låt jäsa i 20 minuter.
2
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget. Det gör inget om smeten skär sig. Rör ner smörblandningen och arbeta in den tillsammans med det mesta av mjölet. Det ska bli en ganska lös men inte kladdig deg.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en 1/2 cm tjock platta. Ta ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en klick mos på en rundel, lägg en annan ovanpå och tryck ihop kanterna ordentligt. Låt jäsa i 45 minuter.
4
Värm oljan till 180°, använd en hushållstermometer. Fritera ca 3 munkar i taget. Vänd när de fått gyllene färg. Låt rinna av och vänd dem sedan i socker blandat med kanel.