Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 0.5 dl olja
- 1 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 2 dl solrosfrön
- 6 dl rågsikt
- vetemjöl ca 7 dl
Pensling:
ägg solrosfrön
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Värm vatten och olja till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, solrosfrön, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl.
3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rulla ut längder och skär varje i 13 bitar.
4
Rulla bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och strö på solrosfrön. Grädda i ca 10 minuter.