Du behöver
- 100 g valnötskärnor
- olja +2 msk
- 25 g jäst
- 5 dl vatten 37
- 2 tsk salt
- 5 dl grahamsmjöl
- vetemjöl ca 8 dl
Ugn: 225°, 200°
Gör så här
1
Blanda nötter och 1 msk olja i en stekpanna och rosta lätt under omrörning. Låt svalna och hacka grovt.
2
Smula jästen i en skål och tillsätt lite av vattnet. Rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, 2 msk olja, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
3
Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen och arbeta in nötterna. Dela i två bitar och rulla till två runda bröd.
4
Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 40 minuter.
Strö rikligt med frön och gryn på bröd och bullar och baket ser proffsigt ut.