Du behöver
- 50 g jäst
- 6 dl vatten 37
- 0.5 dl ljus sirap
- 50 g smör eller margarin
- 1.5 tsk salt
- 3 dl dinkel fullkornsmjöl
- mjöl ca 13 dl dinkel siktat
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt resten av vattnet, sirap, smör i klickar, salt, fullkornsmjöl och det mesta av det siktade mjölet.
3
Arbeta degen väl. Den ska vara lite lösare än en deg på vanligt mjöl annars blir bröden torra.
4
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 12 bitar. Rulla avlånga bullar.
5
Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Skär sneda snitt med en vass kniv.
6
Pensla med vatten och strö över lite mjöl. Grädda i 12 minuter.