Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten 37
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 50 g smör eller margarin
  • 1.5 tsk salt
  • 3 dl dinkel fullkornsmjöl
  • mjöl ca 13 dl dinkel siktat

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt resten av vattnet, sirap, smör i klickar, salt, fullkornsmjöl och det mesta av det siktade mjölet.

3
Arbeta degen väl. Den ska vara lite lösare än en deg på vanligt mjöl annars blir bröden torra.

4
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 12 bitar. Rulla avlånga bullar.

5
Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Skär sneda snitt med en vass kniv.

6
Pensla med vatten och strö över lite mjöl. Grädda i 12 minuter.