Du behöver

  • 1 dl flytande fett
  • 5 dl lättmjölk eller mjölkersättning utan laktos
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 dl råsocker strö eller sötningsmedel strö-
  • 1.5 krm salt
  • 11.5 dl vetemjöl gärna fullkorns
  • 2 krm hjorthornssalt

Till fyllningen:

1 3/4 tsk kardemummakärnor
2 msk ingefärsrot riven
60 g mjukt fett eller 4 msk flytande fett

Till penslingen:

ägg

Ugn: 250°

Gör så här

1
Blanda fett och mjölk (mjölkersättning) i en kastrull och värm till 37°. Smula jästen och rör ut den med degspadet.

2
Tillsätt socker eller sötningsmedel, salt och 8–9 dl av mjölet blandat med hjorthornssalt. Arbeta degen väl och låt jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.

3
Stöt kardemumman, riv ingefäran och blanda med fettet till fyllningen.

4
Arbeta ihop degen efter jäsningen med mer mjöl men spara ca 1 dl till utbakningen. Knåda degen och baka ut till släta bullar.

5
Lägg bullarna på en papperstäckt plåt och tryck en fördjupning med mjölat pekfinger i varje bulle. Lägg en knapp tesked fyllning i varje bulle och låt jäsa på plåten i ca 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och grädda på mittfalsen i 10–11 minuter. Bullarna kan frysas.