Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 5 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
  • 5.5 dl vetemjöl special

Pensling:

ägg vallmofrön

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt ägg, salt, socker, hjorthornssalt uppblandat med lite mjöl samt det mesta av mjölet.

3
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

4
Ta upp degen och knåda ihop den. Dela i två bitar och rulla ut längder. Skär varje i 12 bitar.

5
Rulla bullar, skåra med en vass kniv och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

6
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.