Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 4 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- 5 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
- 5.5 dl vetemjöl special
Pensling:
ägg vallmofrön
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt ägg, salt, socker, hjorthornssalt uppblandat med lite mjöl samt det mesta av mjölet.
3
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4
Ta upp degen och knåda ihop den. Dela i två bitar och rulla ut längder. Skär varje i 12 bitar.
5
Rulla bullar, skåra med en vass kniv och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
6
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.