Du behöver
- 50 g jäst
- 225 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 0.75 dl strösocker
- 1 st ägg
- 2 tsk bakpulver
- 10 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker äkta
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt svalna till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt salt, socker, ägg och bakpulver blandat med mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
3
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter. Rör ihop fyllningen.
4
Ta upp degen och dela den i tre bitar. Kavla ut till avlånga plattor och bred på fyllningen. Rulla ihop och forma ringar.
5
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Skär några snitt med en vass kniv. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 15 minuter.