Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 37
- 1.5 tsk salt
- 2 msk sirap mörk
- 1 tsk pomeransskal malda
- 0.5 msk anis stötta
- 0.5 msk fänkål stötta
- 50 g smör mjukt
- 5 dl grovt rågmjöl
- vetemjöl ca 7-8 dl
Ugn: 225º
Det här behövs till ca 20 bullar:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med den ljumma mjölken.
2
Tillsätt salt, sirap, pomeransskal, anis, fänkål, smör i klickar, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar som rullas ut till längder. Dela dem i tio delar vardera och rulla varje del till en rund bulle.
4
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa 30 minuter.
5
Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Bröden går bra att frysa. Lägg dem i fryspåse, sug ur luften och förslut. Tina helst fryst bröd i plastpåsen.
Byt ut det grova rågmjölet mot grahamsmjöl, så får du fina grahamsbullar.