Du behöver

  • 150 g sötmandel
  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 3 st ägg
  • vetemjöl ca 7 dl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 st apelsin rivet skal

Ugn: 200º

Gör så här

1
Lägg sötmandeln i en skål och häll över kokande vatten. När skalet lossnar – häll av vattnet genom en sil. Spola snabbt med kallt vatten och skala mandeln. Låt den torka på en plåt högt upp i ugnen, ca 5 minuter. Grovhacka mandeln.

2
Rör smör och de båda sockersorterna poröst. Vispa ner äggen, ett i taget.

3
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och apelsinskal i en skål. Rör ner det i smeten. Blanda samman så mycket det går i bunken.

4
Ta sedan upp degen på bakbordet och knåda snabbt ihop den. Dela den i två delar. Forma degen till två längder som är lika långa som plåtens långsida. Lägg längderna på plåten med bakplåtspapper.

5
Grädda på nedersta falsen, ca 30 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen i ugnen till 100º.

6
Skär längderna i långa sneda bitar, ca 2 cm breda. Bred ut dem på plåten med ena snittytan uppåt och torka dem i ugnen, ca 40 minuter. Vänd bitarna efter halva tiden.

7
Låt dem kallna och lägg dem därefter i en burk med lock. Goda till kaffe, te eller dessertvin.