Du behöver
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 14.5 dl vetemjöl
Fyllning:
175 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker äkta
Pensling:
ägg
mandelspån
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och se till att temperaturen är 37°.
2
Smula jästen i en bunke och lös upp degen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet.
3
Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
4
Riv mandelmassan och rör ihop med smör och vaniljsocker. Dela degen i två bitar och kavla ut varje till en platta.
5
Bred på fyllning och vik ihop degen i tre delar på längden. Skär längderna i trekanter och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i 7-8 minuter.