Du behöver

  • 4 dl vetemjöl fullkorn
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk färsk rosmarin
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 dl yoghurt eller filmjölk

Citronsmör:

50 g smör mjukt
1 st citron rivet skal

Ugn: 225º

Gör så här

1
Häll mjöl, bakpulver, salt, socker, rosmarin, apelsinskal och smör i matberedaren med kniven monterad. Kör snabbt ihop det till degsmulor.

2
Tillsätt ägg och yoghurt. Kör några sekunder till så att degen blir jämn.

3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till en rulle, ca 7 cm tjock. Skär 1 1/2 cm breda bitar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4
Grädda dem mitt i ugnen, ca 10 minuter. Blanda mjukt smör med rivet skal av en citron. Dela sconesen på mitten och servera dem nygräddade och avsvalnade med citronsmöret. Servera till nybryggt te med citron.