Du behöver
- 4 dl vetemjöl fullkorn
- 2 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl strösocker
- 2 tsk färsk rosmarin
- 1 st apelsin rivet skal
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 1 dl yoghurt eller filmjölk
Citronsmör:
50 g smör mjukt
1 st citron rivet skal
Ugn: 225º
Gör så här
1
Häll mjöl, bakpulver, salt, socker, rosmarin, apelsinskal och smör i matberedaren med kniven monterad. Kör snabbt ihop det till degsmulor.
2
Tillsätt ägg och yoghurt. Kör några sekunder till så att degen blir jämn.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till en rulle, ca 7 cm tjock. Skär 1 1/2 cm breda bitar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
4
Grädda dem mitt i ugnen, ca 10 minuter. Blanda mjukt smör med rivet skal av en citron. Dela sconesen på mitten och servera dem nygräddade och avsvalnade med citronsmöret. Servera till nybryggt te med citron.