Du behöver

  • 250 g bladspenat fryst i portionsbitar
  • 300 g laxfilé skinn- och benfri
  • salt vitpeppar
  • 1.5 dl minifraiche
  • 2 msk lättmajonnäs
  • 1 msk dill hackad

Ugn: 225°

Pilaffris

0.5 st gul lök
2 tsk matfett
1.5 dl ris (gärna fullkorn)
3 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning

Det här behövs till 2 port:

Gör så här

1
Tina spenaten i mikron eller i en kastrull på spisen. Lägg den i en sil och tryck ut det mesta av vätskan.

2
Fördela spenaten i en smord ugnssäker form. Skär ett snitt i laxfiléerna på buksidan strax intill den tjockare ryggbiten och vik in den tunnare delen under den tjockare, så blir fisken jämnare tillagad. Lägg laxen ovanpå spenaten. Salta och peppra.

3
Blanda minifraiche, lättmajonnäs och dill och bred det över laxen. Tillaga fisken i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Servera med pilaffris.

4
Pilaffris. Fräs en 1/2 gul hackad lök i 2 tsk matfett i en kastrull tills löken är blank och genomskinlig. Tillsätt 1 1/2 dl långkornigt ris, gärna fullkorn, och låt riset fräsa med 1 minut. Tillsätt 3 dl vatten och en hönsbuljongtärning och låt riset koka upp och sedan sjuda 20 minuter under lock.