Du behöver
- 100 g smör eller 1 dl flytande fett
- 0.5 dl lättströ eller råsocker strö-
- 1 pkt jäst (50 g)
- 1 dl kaffegrädde
- 4 dl fullkornsvetemjöl samt
Fyllning:
0.5 dl sötmandel (ca 30 g)
1 st citron
1 st päron moget i tunna skivor tvärs över
Pensling:
1 st ägg
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Börja med att mala den oskållade mandeln och riva citronen.
2
2. Rör fettet med det söta till en luftig massa. Lös upp jästen i den rumstempererade grädden.
3
Blanda samman jästlösningen med mjölet och sockermassan, och arbeta degen smidig.
4
Skrapa ned degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut till två runda kakor 20–22 cm. Den ena kakan ska ha ett par cm större diameter än den andra.
5
Lägg den största kakan på en papperstäckt plåt och fördela fyllningen ovanpå, först mandeln och sedan päronskivorna med citronraspet.
6
Lägg den andra degplattan ovanpå och nyp till kanterna runt om. Nagga ytan med en gaffel och låt jäsa under bakduk i ca 75 minuter.
7
Pensla med det uppvispade ägget och grädda i den uppvärmda ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i bakduk. Kakan kan frysas.