Du behöver

  • 1.5 dl mjölk
  • 30 g smör eller 2 msk flytande fett
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 1 msk lättströ
  • 1 krm salt
  • ägg + 0.5 ägg
  • 5 dl fullkornsvetemjöl

Att breda ovanpå:

0.5 dl kesella
0.5 tsk apelsinskal rivet
1 tsk vetemjöl
0.5 dl lättströ
0.5 dl solroskärnor

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Värm mjölken tillsammans med flytande fett till 37°.

2
Smula jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt sötningsmedel, salt, ett halvt ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl och rör i ytterligare en deciliter av mjölet. Täck över degen och låt den jäsa i bunken i 40 minuter.

3
Smörj en långform som rymmer 1 1/2 l. Hacka solroskärnorna. Blanda kesella, apelsinrasp, vetemjöl och sötningsmedel.

4
Arbeta ihop degen efter jäsningen med litet mer mjöl. Rulla degen till en längd och lägg i den smorda formen. Bred på kesellablandningen och strö över solroshacket. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.

5
Pensla med resten av ägget och grädda på andra falsen nerifrån i den uppvärmda ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna i bakduk på galler. Vetebrödet kan frysas.


Kommentar:
Har du inte flytande fett hemma, kan du använda 30 g rumstempererat smör eller margarin i stället. Rör ner det när du har tillsatt hälften av mjölet.