Du behöver
- 1.5 dl mjölk
- 30 g smör eller 2 msk flytande fett
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 1 msk lättströ
- 1 krm salt
- ägg + 0.5 ägg
- 5 dl fullkornsvetemjöl
Att breda ovanpå:
0.5 dl kesella
0.5 tsk apelsinskal rivet
1 tsk vetemjöl
0.5 dl lättströ
0.5 dl solroskärnor
Ugn: 225°
Det här behövs:
Gör så här
1
Värm mjölken tillsammans med flytande fett till 37°.
2
Smula jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt sötningsmedel, salt, ett halvt ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl och rör i ytterligare en deciliter av mjölet. Täck över degen och låt den jäsa i bunken i 40 minuter.
3
Smörj en långform som rymmer 1 1/2 l. Hacka solroskärnorna. Blanda kesella, apelsinrasp, vetemjöl och sötningsmedel.
4
Arbeta ihop degen efter jäsningen med litet mer mjöl. Rulla degen till en längd och lägg i den smorda formen. Bred på kesellablandningen och strö över solroshacket. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.
5
Pensla med resten av ägget och grädda på andra falsen nerifrån i den uppvärmda ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna i bakduk på galler. Vetebrödet kan frysas.
Har du inte flytande fett hemma, kan du använda 30 g rumstempererat smör eller margarin i stället. Rör ner det när du har tillsatt hälften av mjölet.