Du behöver
- 2.5 dl kornmjöl och
- 3.5 dl kokande vatten
- 0.5 dl linfrön krossade
- 2 msk rapsolja
- 2.5 dl vatten
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 1.25 tsk salt
- 9 dl rågmjöl fint
- 3.5 dl vetemjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skålla kornmjölet tillsammans med de krossade linfröna och låt stå övertäckt ett par timmar.
2
Värm olja och vatten till fingervärme och rör ut jästen med detta.
3
Arbeta samman degen med jästlösningen, salt och fint rågmjöl. Tillsätt större delen av vetemjölet tills du får en deg som kan hanteras.
4
Skrapa ned degen på mjölat bord och forma till en längd. Låt jäsa på en plåt under bakduk i ca 50 minuter.
5
Pensla degen med vatten och grädda på andra falsen nerifrån i ca 40 minuter eller tills färgen är lagom. Brödet kan frysas.