Du behöver

  • fett kallt att smörja formarna med
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 dl flytande fett
  • flytande margarin eller olja
  • 1.5 msk lättströ (Hermesetas eller Suketter)
  • 0.25 tsk salt
  • 1 st ägg (hälften i degen och hälften att pensla med)
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 0.5 st äpple
  • 0.75 msk lättströ och 1

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smörj 16 veckade mördegsformar. Använd kallt fett som täcker bättre.

2
Smula jästen i en bunke och rör ut med degspadet som du först har värmt till 37°. Tillsätt sötningsmedel, salt, det halva uppvispade ägget och mjölet. Arbeta degen slät och smidig.

3
Halvera äpplet, skär bort kärnhuset och skiva halvorna. Vänd äppelskivorna i kanelblandningen.

4
Lägg en knapp matsked deg i varje smord form och stick i äppelbitarna.

5
Låt jäsa under bakduk i 30–35 minuter. Pensla med resten av det uppvispade ägget och grädda mitt i den uppvärmda ugnen i ca 12 minuter.

6
Stjälp upp äppelformarna på galler och låt kallna under bakduk. Kan frysas.