Du behöver
- fett kallt att smörja formarna med
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 1.5 dl mjölk
- 0.5 dl flytande fett
- flytande margarin eller olja
- 1.5 msk lättströ (Hermesetas eller Suketter)
- 0.25 tsk salt
- 1 st ägg (hälften i degen och hälften att pensla med)
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 3/4 dl vetemjöl
- 0.5 st äpple
- 0.75 msk lättströ och 1
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smörj 16 veckade mördegsformar. Använd kallt fett som täcker bättre.
2
Smula jästen i en bunke och rör ut med degspadet som du först har värmt till 37°. Tillsätt sötningsmedel, salt, det halva uppvispade ägget och mjölet. Arbeta degen slät och smidig.
3
Halvera äpplet, skär bort kärnhuset och skiva halvorna. Vänd äppelskivorna i kanelblandningen.
4
Lägg en knapp matsked deg i varje smord form och stick i äppelbitarna.
5
Låt jäsa under bakduk i 30–35 minuter. Pensla med resten av det uppvispade ägget och grädda mitt i den uppvärmda ugnen i ca 12 minuter.
6
Stjälp upp äppelformarna på galler och låt kallna under bakduk. Kan frysas.