Du behöver

  • 50 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • vetemjöl ca 10-11 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa under duk ca 40 minuter.

3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 3 lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Sporra ut 6 trekanter i varje.

4
Rulla samman trekanterna från basen mot toppen. Forma dem som gifflar och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 12–15 minuter.

6
Låt rundstykkena kallna på galler under duk. De går att frysa.