Du behöver

  • 400 g nötfärs
  • 1 st lök skivad
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 0.5 st purjolök skivad
  • 100 g champinjoner skivade
  • 1 msk smör
  • 1 st pepparfrukt urkärnad och hackad
  • 2 msk oystersås
  • 1 msk soja thai
  • 1 tsk socker
  • 0.5 msk vitvinsvinäger
  • salt svartpeppar
  • 1 pkt filodeg kyld
  • 0.5 dl olja

Ugn: 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Fräs färs, lök, vitlök, purjolök och champinjoner i smör i en stekpanna tills färsen är smulig och har fått färg. Smaksätt med spansk peppar, oystersås, thai soja, socker, vitvinsvinäger, salt och peppar. Låt färsen svalna.

2
Öppna paketet med filodeg och rulla ut arken. Dela arken på mitten. Lägg en matsked färsfyllning på varje ark. Pensla kanterna med olja och rulla ihop till paket. Lägg paketen på plåt med bakplåtspapper.

3
Pensla paketen med olja och grädda dem i mitten av ugnen, ca 10 minuter så att de blir frasiga och får färg. Servera rullarna som matiga tilltugg eller som kvällsrätt med sallad.


Kommentar:
Köttfärs ska förvaras i högst +4°C.
Lägg gärna färsen i en extra fryspåse, som är tänkt för djupfrysta livsmedel i butiken, när du packar ner varorna i matkassen. Då håller sig färsen bättre under transporten hem. Att låta färsen ligga i bilen eller en “dra-maten-vagn” en hel dag är inte att rekommendera.
Köttfärs är en färskvara som ska tillagas samma dag som den är inköpt. Frys annars in färsen i fryspåse, gärna i platta paket, så går både infrysningen och upptiningen snabbare.
Köttfärs kan förvaras cirka 3 månader i frysen.
Tina färsen (i plastpåsen) i ljummet vatten cirka 15-20 minuter, i kylskåp cirka 12-24 timmar eller i mikrovågsugn 7-9 minuter på låg effekt, utan förpackning på roterande tallrik.