Du behöver

Pajdeg:

1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk turkisk yoghurt

Fyllning:

500 g älgfärs
1 st gul lök hackad
1 st vitlöksklyfta hackad
2 msk smör
200 g trattkantareller förvällda
2 msk kalvfond konc
2 tsk kryddtimjan färsk, repad eller 1 tsk torkad
2 msk persilja hackad
salt svartpeppar
1 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl prästost riven 17 %

Äggstanning:

3 st ägg
2.5 dl grädde
salt svartpeppar

Dekoration:

1 dl tranbär
persilja

Ugn: 225º

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Blanda grahamsmjöl och vetemjöl i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt bitar av smör. Mixa till en gryning massa. Tillsätt yoghurten och mixa samman till en boll.

2
Ta upp degbollen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen 1 timme.

3
Grädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

4
Fräs älgfärs, lök och vitlök i smör i en stor stekpanna. Tillsätt trattkantarellerna och låt dem fräsa med en stund. Smaksätt med kalvfond, timjan, persilja, salt och svartpeppar. Späd med vatten och vin och låt färsen puttra tills nästan all vätska kokat in. Bred ut färsen i pajskalet. Strö över osten.

5
Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Dekorera med tranbär och persiljeblad. Servera pajen ljummen med sallad.