Du behöver

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 150 g morötter rivna
  • 7.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl hasselnötter grovhackade
  • 25 g smör mjukt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • ljust & milt fullkornsvetemjöl ca 9 dl

Ugn: 200º

Det här behövs till ca 15 bitar:

Gör så här

1
Lägg grahamsmjöl och morötter i degbunken. Koka upp vattnet och häll det över mjöl och morötter. Rör om och låt svalna till 37º.

2
Smula ner jästen, och tillsätt nötter, smör, salt, sirap och nästan allt fullkornsvetemjölet. Arbeta ihop det till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk, ca 40 minuter.

3
Stjälp upp degen i en långpanna med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Platta ut degen med handen och nagga degen med nagg eller gaffel.

4
Skär degen i rutor med mjölad degskrapa. Det blir ca 15 rutor. Låt degen jäsa, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.


Kommentar:
Mät mjölet i ett litermått så att det inte packas.