Du behöver
- 5 dl grahamsmjöl
- 150 g morötter rivna
- 7.5 dl vatten
- 50 g jäst
- 1 dl hasselnötter grovhackade
- 25 g smör mjukt
- 2 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- ljust & milt fullkornsvetemjöl ca 9 dl
Ugn: 200º
Det här behövs till ca 15 bitar:
Gör så här
1
Lägg grahamsmjöl och morötter i degbunken. Koka upp vattnet och häll det över mjöl och morötter. Rör om och låt svalna till 37º.
2
Smula ner jästen, och tillsätt nötter, smör, salt, sirap och nästan allt fullkornsvetemjölet. Arbeta ihop det till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk, ca 40 minuter.
3
Stjälp upp degen i en långpanna med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Platta ut degen med handen och nagga degen med nagg eller gaffel.
4
Skär degen i rutor med mjölad degskrapa. Det blir ca 15 rutor. Låt degen jäsa, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.
Mät mjölet i ett litermått så att det inte packas.