Du behöver

  • 2.5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk lättströ
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 st ägg (hälften i degen, hälften till pensling)
  • 0.5 dl lättfil eller mjölk

Till fyllningen:

1.25 dl lingon
0.5 msk lättströ

Ugn: 225°

Gör så här

1
Mät upp de torra ingredienserna. Skär fettet i bitar och finfördela det med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa.

2
Vispa upp ägget och blanda halva med mjölken. Tillsätt det till den gryniga massan och forma till en deg.

3
Kavla ut degen på mjölat bord till en platta och sporra ut 6-8 rutor, 8 x 8 cm stora.

4
Rör lingonen med sötningsmedlet en kort stund och fördela en klick av moset på varje degruta. Vik hörnen mot mitten och tryck till.

5
Placera knytena på plåt och pensla med resten av ägget.

6
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt knytena svalna på galler. De kan frysas.