Du behöver

  • 500 g musslor eller 1 burk konserverade
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st lök liten gul
  • 1 st fänkål
  • 1 st saffran ark
  • 8 dl vatten
  • 2 st fiskbuljongtärning
  • 1 st tomater burk passerade
  • saft pressad av 1 apelsin
  • 0.5 msk apelsinskal rivet
  • 500 g laxfilé skinn- och benfri

Topping:

100 g cream cheese
1 msk grädde
1 st salladslök
1 st tomat
200 g räkor med skal
1 msk hackad dill
salt och peppar

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och borsta musslorna väl. Kasta bort de som inte öppnar sig. Lägg musslorna i en stor vid kastrull och tillsätt vinet. Låt musslorna koka häftigt under lock ca 4–6 minuter, tills de öppnar sig. Sila av spadet och spara det.

2
Skala och strimla löken fint. Ansa och finstrimla fänkålen. Fräs det i en kastrull tillsammans med saffran i lite matfett tills det mjuknar men inte får färg.

3
Tillsätt musselspadet, vatten, fiskbuljong och passerade tomater. Låt det puttra under lock ca 10 minuter.

4
Tillsätt apelsinsaft och skal och koka i ytterligare ca 10 minuter.

5
Skär laxen i kuber och lägg i. Låt soppan koka i ytterligare ca 3 minuter under lock. (Var försiktig med rörandet så att inte laxen faller sönder.) Lägg ner musslorna och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

6
Rör ut osten med grädden till toppingen. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och tärna tomaten. Skala och tärna räkorna. Rör ner allt i osten tillsammans med hackad dill. Smaka av med salt och peppar.

7
Häll upp soppan i tallrikar och lägg en rejäl klick topping i varje.