Du behöver

  • 1.5 tsk brödkrydda (kan uteslutas)
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 1 dl flytande fett eller olja
  • 2 dl fil eller yoghurt med låg fetthalt

Ugn: 200°

Gör så här

1
Blanda kryddorna i en bunke med rågmjöl, rågsikt, bakpulver och salt. Tillsätt fett eller olja och fil eller yoghurt och rör samman så att ingredienserna blandas.

2
Skrapa ned degen på mjölat bord och kavla ut den i två omgångar. Degen är lättare att hantera om du inte kavlar ut allt på en gång. Ta ut fyrkantiga eller runda kex. Nagga de utbakade kexen med en gaffel och grädda dem på mittfalsen i 200° varm ugn i 7–8 minuter.

3
Förvara kexen torrt och svalt eller frys in dem. Servera kexen med smaksatt kesella (1% fett), med örtkryddor eller med mager ost.