Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 37
- 2 tsk salt
- 2 msk baksirap vit
- 25 g smör rumstempererat
- 1 msk örtkrydda rosmarin, timjan, oregano, mejram
- 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
- 7 dl vetemjöl
Pensling och dekoration:
1 st ägg
1.5 dl solroskärnor
Ugn: 200º
Det här behövs till 24 bullar:
Gör så här
1
Smula jästen i degbunken. Lös upp jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, baksirap, smöret i klickar, örtkryddor, kärnvetemjöl med fullkorn och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter, tills den släpper bunkens kant. Strö över resten av mjölet och låt degen jäsa ca 40 minuter.
2
rbeta ihop degen och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en rulle och dela varje rulle i sex delar. Rulla dem till runda bullar.
3
Ställ bullarna tätt intill varandra i ett fint mönster på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.
4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Det är gott att tillsätta en riven vitlöksklyfta i degen.