Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 37
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap vit
  • 25 g smör rumstempererat
  • 1 msk örtkrydda rosmarin, timjan, oregano, mejram
  • 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
  • 7 dl vetemjöl

Pensling och dekoration:

1 st ägg
1.5 dl solroskärnor

Ugn: 200º

Det här behövs till 24 bullar:

Gör så här

1
Smula jästen i degbunken. Lös upp jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, baksirap, smöret i klickar, örtkryddor, kärnvetemjöl med fullkorn och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter, tills den släpper bunkens kant. Strö över resten av mjölet och låt degen jäsa ca 40 minuter.

2
rbeta ihop degen och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en rulle och dela varje rulle i sex delar. Rulla dem till runda bullar.

3
Ställ bullarna tätt intill varandra i ett fint mönster på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.

4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.


Kommentar:
Det är gott att tillsätta en riven vitlöksklyfta i degen.