Du behöver

  • 4 dl vetemjöl (eller 3 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
  • 1 msk lättströ (som motsvarar sötman hos 1 msk strösocker)
  • 1.25 tsk bakpulver
  • 1 dl flytande fett eller rapsolja
  • 1 dl lättmjölk
  • 0.5 st ägg

Fyllning:

0.75 dl bär- eller fruktmos

Pensling:

0.5 st ägg

Ugn: 250°

Gör så här

1
Mät upp de torra ingredienserna och blanda med fettet, mjölken och hälften av det uppvispade ägget.

2
Rör samman allt till en deg och skrapa ned den på mjölat bord.

3
Dela degen och kavla ut den till två rundlar, 22 cm i diameter.

4
Sporra ut 6 trekanter av varje och lägg en knapp tesked mos vid basen på varje triangel.

5
Rulla ihop gifflarna så att spetsen kommer under och lägg dem på plåt, täckt med bakplåtspapper.

6
Pensla med resten av det uppvispade ägget och grädda gifflarna till lagom färg i 8–9 minuter mitt i ugnen. Låt gifflarna kallna på galler i bakduk. De kan frysas.