Du behöver

  • 3 dl mjöl
  • 0.5 dl socker
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 st ägg

Fyllning:

1.5 st citron
0.5 st apelsin
2 st ägg
1 st äggula
1 dl vispgrädde
1.25 dl socker

Garnering:

1.5 dl vispgrädde
bär blandade
chokladstänger

Ugn: 200°/175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Arbeta samman alla ingredienserna till bottnen och lägg degen kallt 1 timme.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt aluminiumfolie runt kanten. Nagga bottnen. Grädda pajskalet i nedre delen av 200° varm ugn. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175°.

3
Pressa saften ur citroner och apelsin. Vispa samman saften med ägg, äggula, grädde och socker. Häll det i det nygräddade pajskalet.

4
Ställ formen genast i nedre delen av ugnen och grädda ca 35–40 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna och stelna.

5
Vispa grädden och spritsa den på kakan. Garnera med färska bär och chokladstänger.


Kommentar:
Perfekt för den som inte är så glad för söta tårtor. Tårtan smakar mycket citron och är naturligtvis syrlig men samtidigt underbart krämig.