Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl lättmjölk
- 0.5 dl flytande fett eller olja
- 1 dl lättströ eller strösocker
- 200 g kesella (1%)
- 0.5 tsk hjortronsalt
- 8 dl vetemjöl
- 4 dl grahamsmjöl eller vetemjöl
- ägg och mjölk till pensling
Fyllning:
2 dl äpple grovrivet
1.5 msk sötningsmedel
3 dl lingon lätt tinade mosade
Gör så här
1
Smula jäst och rör ut med det ljumma degspadet av lättmjölk och flytande fett eller olja. Tillsätt lättströ (Hermesetas eller Suketter) alternativt vanligt strösocker, kesella, hjorthornssalt och vetemjöl. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter. Arbeta sedan in 4 dl grahams- eller vetemjöl och skrapa ned degen på mjölat bord. Ha ett par deciliter vetemjöl i beredskap vid utbakningen.
2
Dela degen mitt itu när den är slät och smidig. Kavla ut vardera deghalvan till en rektangel i formatet 20 x 30 cm. Fördela en fyllning av 2 dl grovrivet äpple, 3 dl lätt tinade mosade lingon och 1-2 msk sötningsmedel i en sträng på mitten av degkakorna. Vik sedan rektanglarna tredubbla så att du får längder.
3
Flytta över längderna på bakpapperstäckt plåt och gör några skåror i varje längd. Låt dem jäsa i 30 minuter, pensla med en blandning av uppvispat ägg och mjölk och skjut in plåten i 225° varm ugn. Sänk värmen till 200° direkt och grädda i 20-25 minuter. Låt vetebröden kallna i bakduk. De kan frysas.