Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl lättfil
  • 0.25 dl olja t ex raps
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 1 3/4 msk lättströ
  • vetemjöl + 1.5 dl
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • 1 st ägg
  • 2 st äpplen
  • kanel malen

Ugn: 225°

Gör så här

1
Blanda vatten, lättfil och olja. Värm degvätskan till 37° (fingervärme). Smula 1/2 pkt jäst i en bunke och rör ut jästen med degspadet. Tillsätt lättströ eller vanligt socker alternativt honung för att få sötma. Arbeta in 4 1/2 dl vetemjöl och 1 1/2 dl grahamsmjöl och låt degen jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.

2
Vispa upp ett ägg och ta hälften i degen. Tillsätt också 1/2 dl vetemjöl och arbeta ihop degen efter jäsningen. Skrapa ned degen på mjölat bord, dela den i två delar och kavla ut i dem två omgångar till tunna rektanglar. Använd mer mjöl om det behövs.

3
Sporra ut rutor, 7 1/2 x 8 cm stora. Lägg en bit äpple på varje. Vi använde ett åttondels äpple till varje ruta, men det kan variera lite, beroende på hur stora äpplen du har. Låt skalet vara kvar men skär bort kärnhusen. Pudra äppelbitarna med lite malen kanel och för samman deghörnen. Forma till runda bullar och ställ dem på papperstäckt plåt med skarven nedåt.

4
Låt bullarna jäsa 25-30 minuter innan du penslar dem med resten av ägget och strör rikligt med sesamfrö över. Grädda i 225° varm ugn i knappt 15 minuter.